2013. január 8., kedd

Hivatalos: a Google nem monopólium


Az Egyesült Államokban lezárult a Google ellen indított vizsgálat, mégpedig a cég számára kedvezőnek mondható döntéssel. A riválisok által kifogásolt praktikákkal eszerint nem okoztak kárt a fogyasztóknak, viszont több pontban kénytelenek módosítani az eddig alkalmazott eljárásokat, hogy több esélyt adjanak a kisebb, felemelkedni próbáló vállalkozásoknak, és hogy saját szolgáltatásaikat könnyebben tudják vegyíteni a hasonló megoldásokkal. A Microsoft - amely korábban hasonló vizsgálaton esett át - máris jelezte nemtetszését.

Az EU-ban még 2010 végén jelentették be a vizsgálódás megindulását, ami a mai napig folyik. Az ügy tehát itt még nem zárult le, bár az illetékesek nemrég közölték, hogy határidőhöz kötik a megállapodás (kompromisszum) megkötését, ellenkező esetben jöhet a bírósági határozat, amely nyilván jóval keményebb feltételeket tartalmazna. Az Egyesült Államokban viszont a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a napokban jelezte, hogy a 2011 júniusa óta folyó vizsgálat véget ért, a döntés pedig megszületett, így mindenki megismerheti annak tartalmát.

Az FTC a várakozással ellentétben kimondta, hogy a Google nem monopólium, a 20 hónapos kutakodás, illetve a 9 millió oldalnyi dokumentum áttekintése során ugyanis nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra nézve, hogy a cég manipulálta volna az internetes kereső találatait, saját szolgáltatásait helyezve ezzel előtérbe. Az eredeti, többek között a Microsoft és más nagyvállalatok által hangoztatott vádakat tehát nem találták megalapozottnak (erről az öttagú bizottság egyhangúan szavazott), néhány más pontban azonban elmarasztalták a céget, így az kénytelen lesz változtatni egyes üzleti praktikáin és eljárásain.

forrás: Federal Trade Commission

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése